No 16.augusta līdz 11.septembrim mazie ražotāji un mājražotāji aicināti pieteikt savus produktus jau ceturtajam “Novada Garša” produktu kvalitātes konkursam, ko rīko Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC) sadarbībā ar Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Pārtikas tehnoloģijas fakultāti (no 1. septembra: Lauksaimniecības un Pārtikas tehnoloģijas fakultāte) speciālistiem, kā arī profesionāliem pavāriem.
Anketa produktu pieteikšanai: https://forms.gle/B71ByYDZquYqNFav5
Šogad konkursam iesniegto produktu vērtēšana notiks trīs dienas – no 19. līdz 21.septembrim LBTU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes telpās. Uzvarētāju apbalvošana paredzēta 30.septembrī Āgenskalna tirgū, “Novada Garša” sezonas noslēguma pasākumā.
Šogad produktus varēs pieteikt deviņās kategorijās:
- Piens un piena produkti (t.sk. kazas un aitas piena produkti);
- Gaļa un gaļas pārstrādes produkti
- Zivis un zivju produkti
- Ogu, augļu un dārzeņu produkti
- Maize un miltu izstrādājumi
- Medus un to produkti
- Bezalkoholiskie dzērieni (t.sk. sulas, raudzētie dzērieni)
- Raudzēti alkoholiskie dzērieni (piemēram, alus, vīns, sidrs u.c.)
- Stiprie alkoholiskie dzērieni.
“Kategorijas nedaudz pārveidotas atbilstoši vispārpieņemtām pārtikas produktu ražošanas nozarēm un atbilst viena veida vērtēšanas kritērijiem. Tāpat šogad padomāts par to, lai varētu sniegt nopietnāku atgriezenisko saiti ražotājam. Tieši vēlme dzirdēt, ko eksperti domā par katru produktu, ieteikumi tā uzlabošanai un nepietiekamā atgriezeniskā saite līdzšinējos konkursos bijusi visbiežāk izteiktā pašu ražotāju vēlme. Tādēļ šogad pārtikas tehnologi nopietnāk vērtēs ne vien produkta garšu, bet arī tā kopējo kvalitāti,” norāda projekta un LLKC Lauku attīstības nodaļas vadītāja Elīna Ozola.
Tikmēr LBTU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes(PTF) eksperte, asociētā profesore Evita Straumīte uzsver: “Ja patērētājam svarīgākais kvalitātes rādītājs ir garša, tad eksperti vērtē produkta ārējo izskatu, smaržu, struktūru vai konsistenci, garšu, pēcgaršu un produkta kopējo iespaidu. PTF ekspertiem ir uzkrāta pieredze profesionālai produktu sensorai vērtēšanai. “Novada garša” produktu kvalitātes konkursā katras produktu kategorijas vērtēšanā piedalīsies apmācīti eksperti, kas pārzina produkta kvalitātes rādītājus un defektu cēloņus un vērtēšanai tiks izmantotas starptautiski atzītas metodes, kuras izmanto, pārtikas produktu kvalitātes vērtēšanā.”
Produktu klātienes iesniegšana paredzēta LBTU Pārtikas tehnoloģijas fakultātē Rīgas ielā 22A, Jelgavā sākot no 18.septembra, bet konkrētus laikus un datumus jāskatās konkursa nolikumā. Ja pats ražotājs nav plānojis ierasties uz konkursu un, ja produkta veids to pieļauj, sākot no 13. septembra, bet ne vēlāk kā līdz 18. septembrim izvērtēšanai savus produktus var nosūtīt ar kurjeru vai pārvadātāju.
Konkursa NOLIKUMS - ŠEIT.
Uzziņai: Pirmajā produktu kvalitātes konkursā 2020. gadā piedalījās 29 ražotāji ar 71produktu, 2021.gadā vērtēšanai tika iesniegti 164 produkti, bet 2022.gadā 73 ražotāji vērtēšanai iesniedza 205 produktus.
Kontaktpersona par konkursa norisi - Elīna Ozola (elina.ozola@llkc.lv), kontaktpersona par paraugu piegādi - Evita Straumīte (e-pasts: evita.straumite@lbtu.lv).