Sabiedrības līdzdalība
Eiropas Parlamenta vēlēšanas

Šajās vēlēšanās Latvija ir viens vēlēšanu apgabals, no kura Eiropas Parlamentā jāievēlē deviņi deputāti.

Eiropas Parlamenta vēlēšanām reģistrēti 16 kandidātu saraksti ar 271 deputāta amata kandidātu.

Lai izmantotu tiesības balsot Latvijā, ES dalībvalsts pilsonim ir jābūt vismaz 18 gadus vecam vēlēšanu dienā, 2024. gada 8. jūnijā, kā arī jābūt reģistrētam Vēlētāju reģistrā. Latvijas pilsoņi Vēlētāju reģistrā tiek iekļauti atbilstoši reģistrētajai dzīvesvietai, citu valstu pilsoņiem bija jāveic reģistrācija.

Balsot var tikai klātienē iecirknī vai pieteikt balsošanu atrašanās vietā (mājās) tiem vēlētājiem,  kuriem veselības stāvokļa dēļ nav iespējas nokļūt vēlēšanu iecirknī.

Balsstiesīgajiem pilsoņiem ir tiesības balsošanai izvēlēties jebkuru vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārvalstīs bez iepriekšējas pieteikšanās. Visiem iecirkņiem noteikts vienāds darba laiks.

Valkas novadā ir izveidot 7 iecirkņi - divi Valkas pilsētā un pa vienam katrā pagastā:

  • Nr. 884, Pilsētas kultūras nams, Emīla Dārziņa iela 8, Valka;
  • Nr. 894, Ērģemes bibliotēka, Čiekuriņi, Ērģeme, Ērģemes pagasts;
  • Nr. 898, Kārķu tautas nams, Kultūras  nams, Kārķi, Kārķu pagasts;
  • Nr. 906, Lugažu muiža, Lugaži, Valkas pagasts;
  • Nr. 908, Vijciema tautas nams, Dalderi, Vijciems, Vijciema pagasts;
  • Nr. 909, Zvārtavas pagasta pārvalde, Luturskola, Stepi, Zvārtavas pagasts.
  • Nr. 885, Valkas Mūzikas skola, Semināra iela 25, Valka,;

Šajās vēlēšanās ir mainīts Ērģemes iecirkņa nr.894 atrašanās vieta - no pamatskolas ēkas tas ir pārcelts uz blakus ēku, kurā atrodas pagasta pārvalde, bibliotēka un pirmsskolas grupiņas.

Iecirkņi būs pieejami vēlētājiem nedēļā pirms vēlēšanu dienas. Šajā laikā vēlētāji var iepazīties ar kandidātu sarakstiem u.c. dokumentāciju, kā arī nodot iesniegumu par balsošanu atrašanās vietā. Iesniegumu sagatavo pats vēlētājs, taču to iesniegt var vēlētāja uzticības persona vai arī elektroniski.

Iesnieguma veidlapa:

Elektroniski sagatavotais iesniegums jāsūta Valkas novada vēlēšanu komisijai uz Rolands.Rastaks@valka.lv.

Šajās vēlēšanās tiks piedāvāts  trīs dienas dažādos laikos nobalsot pirms noteiktās vēlēšanu dienas.

  • pirmdienā, 3. jūnijā no plkst. 8:00 līdz 13:00;
  • otrdienā, 4. jūnijā no plkst. 9.00 līdz 12.00,  nevar balsot;
  • trešdienā, 5. jūnijāno plkst.17.00 līdz 20.00,  nevar balsot;
  • ceturtdien, 6. jūnijā no plkst. 16:00 līdz 20:00;
  • piektdien, 7. jūnijā no plkst. 13:00 līdz 18:00;
  • vēlēšanu dienā sestdien, 8. jūnijā no plkst. 8:00 līdz 20:00.

Vēlētājam ierodoties iecirknī nepieciešams uzrādīt derīgu personas apliecinošu dokumentu (pase vai personas apliecība). Komisijas darbinieks pārbaudīs dokumenta derīgumu, vēlētāja tiesības balsot, pārliecināsies vai vēlētājs nav nobalsojis.  Pēc tam tiks veikta atzīme elektroniskajā vēlētāju sarakstā par līdzdalību un  vēlētājam tiks izsniegti balsošanas materiāli par ko jāparakstās balsotāju sarakstā.

Vēlētājs var balsot tikai vienu reizi! Iecirkņa darbinieki izmantos viedierīces vēlētāja datu pārbaudei un šajā procesā netiks ne fotografēts dokuments ne vākta kāda cita informācija.

Ja vēlēšanu gaitā būs elektroniskās tiešsaistes Vēlētāju reģistra  darbības pārtraukumi, tad izmantos reģistrācijas aploksnes – vēlētājs parakstīsies atsevišķā sarakstā par vēlēšanu materiālu saņemšanu un savu vēlēšanu aploksni ievietos citā aploksnē, ko nodos komisijas darbiniekam.  Pēc Vēlētāju reģistra  tiešsaistes darbības atjaunošanās, komisija pārbaudīs vēlētāja statusu, veiks atzīmi elektroniskajā sarakstā un atbilstoši reģistrācijas aploksnē ievietotā vēlēšanu aploksne tiks iekļauta derīgo aplokšņu skaitā. Ja pārbaudē atklāsies, ka vēlētājam reģistrēta līdzdalība citā iecirknī, tad šo reģistrācijas aploksni neatvērs un neiekļaus skaitīšanas procesā.

Vairāk par vēlēšanām www.cvk.lv