Sabiedrības ziņas
2021. gadā Vidzemes reģionā nelaimes gadījumos darbā cieta 235 nodarbinātie

Valsts darba inspekcija informatīvajā seminārā Vidzemē aktualizē darba aizsardzības nozīmīgumu un dalās ar 2021. gada Vidzemes reģiona nelaimes gadījumu statistiku, kur kopā nelaimes gadījumos darbā cieta 235 nodarbinātie, tajā skaitā 36 nodarbinātie guva smagus veselības traucējumus, savukārt 2 nodarbinātie gāja bojā.

Saskaņā ar VDI rīcībā esošiem datiem 2021. gadā valstī kopā nelaimes gadījumos darbā cieta 2249 nodarbinātais, tajā skaitā 232 nodarbinātie guva smagus veselības traucējumus, savukārt 32 nodarbinātie gāja bojā. Apkopojot kopējos datus par nelaimes gadījumos darbā cietušo skaitu pa nozarēm, secināms, ka nozares, kurās konstatēts vislielākais cietušo skaits, nemainās – tās ir apstrādes rūpniecības, vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības, transporta un uzglabāšanas, būvniecības, kā arī veselības un sociālās aprūpes nozares.

Lai risinātu situāciju valstī un aktualizētu darba aizsardzības jautājumus, Valsts darba inspekcija turpina kampaņu “Esi drošs, ka darbs ir drošs’, organizējot informatīvus pasākumus par darba aizsardzības nozīmīgumu katrā no Latvijas reģioniem. Viens no tiem notika 17. februārī Valmierā. Kas uzsver, ka Vidzemes reģionā 2021. gadā tika konstatēti 401 pārkāpumi, bet visā valstī Valsts darba inspekcija konstatētāja 3262. Lielākoties konstatētie pārkāpumi bija saistīti ar darba vides iekšējo uzraudzību, darbinieku apmācību un obligātajām veselības pārbaudēm.

“Ja mēs skatāmies uz Vidzemi, tad mēs nevaram skatīties atrauti no Latvijas kopumā – tās tendences ir ļoti līdzīgas. Šie divi gadi, kas pagāja Covid apstākļos, uzņēmējiem ir bijuši izaicinājumu pilni. Tas zināmā mērā arī saskaroties pārbaudēs ar uzņēmējiem ir ietekmējis viņu attieksmi pret darba aizsardzību uzņēmumos. Iemesli tiek nosaukti visdažādākie – gan klātienes – attālinātais darbs, gan Covid ierobežojumi un protams, ka visi šie iemesli ir būtiski. Tāpēc arī šis projekts ir tieši laikā un vietā,” uzsver Vidzemes reģionālās Valsts darba inspekcijas vadītāja, galvenā valsts inspektore Ineta Kļaviņa.

Lai mudinātu uzņēmumus ievērot darba aizsardzības pasākumus, Valsts darba inspekcija kopā ar sadarbības partneriem īsteno projektu, kura ietvaros uzņēmumiem ir iespēja bez maksas saņemt dažādu atbalstu. Ikviens, kurš vēlas uzzināt vairāk par darba aizsardzību vai pieteikt uzņēmumu atbalsta saņemšanai ESF projekta ietvaros, tiek aicināts apmeklēt Valsts darba inspekcijas mājaslapu: https://www.vdi.gov.lv/lv/atbalsts-darba-devejiem.

Pilns informatīvā semināra ieraksts ir skatāms Valsts darba inspekcijas facebook lapā: https://fb.me/e/3hQ8Ajjaf.    

Kampaņas ietvaros vēl plānots seminārs 25. februārī plkst. 13:00 Latgalē – Daugavpils Marka Rotko mākslas centra semināra telpā. Kopumā kampaņas ietvaros plānoti 5 pasākumi, no kuriem četri jau ir notikuši Kurzemē, Rīgā, Zemgalē un Vidzemē.

Par kampaņu:

Kampaņas “ESI DROŠS, ka darbs ir drošs!” mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par darba aizsardzības nozīmīgumu un praktiskās pielietošanas vajadzību un efektivitāti, kā arī piesaistīt bīstamo nozaru uzņēmumus projektam un popularizēt iespēju bīstamo nozaru uzņēmumiem saņemt atbalstu darba aizsardzības jautājumu sakārtošanai uzņēmumā.

Kampaņa tiek īstenota ESF 2014.-2020. gada plānošanas perioda darbības programmas „Izaugsme un nodarbinātība” 7.3.1. specifiskā atbalsta mērķa „Uzlabot darba drošību, it īpaši bīstamo nozaru uzņēmumos” projekta „Darba drošības normatīvo aktu praktiskās ieviešanas un uzraudzības pilnveidošana” Nr. 7.3.1.0/16/I/001 (turpmāk - ESF projekts) ietvaros ar ESF atbalstu.

Informāciju sagatavoja:

Kristina Bišofa

Projektu vadītāja