Kultūra
att

Pagājušajā gadā turpinājām dzīvot, dažādu ierobežojumu ieskauti. Lai arī šis sarežģītais laiks radīja korekcijas mūsu visu ikdienas gaitās, mēs centāmies saglabāt bibliotēkas pakalpojumu kvalitāti, ieviest interesantas novitātes bibliotēkas darbā un izmantot katru iespējamo brīdi, lai pabūtu kopā ar saviem lasītājiem.

2021. gadā kopējais Valkas bibliotēkas aktīvo lietotāju skaits ir 1147. Kopumā iegādātas 966 jaunas grāmatas, 5 animācijas filmas, 2 skaņu ieraksti un 6 spēles, bijuši pieejami 56 nosaukumu preses izdevumi pieaugušajiem un 8 nosaukumu žurnāli bērniem. Liels prieks un gandarījums par Valkas bibliotēkas atkārtotu akreditēšanu reģiona galvenās bibliotēkas statusā.

Aizvadītajā gadā esam centušies saviem lasītājiem piedāvāt daudzveidīgas aktivitātes gan tradicionālā, gan ne tik tradicionālā bibliotēkas piedāvājuma izpratnē. Esam strādājuši ražīgi. Gada laikā organizēti:

  • fotokonkursi – “Attālinātais Tuvplāns”, Sniegavīru akcija “Palīdzi OLAFAM UN LUDVIGAM atrast savus radiniekus”, “Sirds siltums ieadīts zeķu rakstos”,
  • akcijas – “Bibliotēka Tavā pagalmā”, bērnu grāmatu lasījumu ciklu svešvalodās “Mazais valodnieks”, Ziemassvētku stāstu konkursu “Dāvana mazākajam meža iemītniekam”,
  • pasākumi - Valkas novada Dzejas diena, diskusija par Eiropas nākotni un digitālajiem izaicinājumiem, “Mazā Pūčulēna skoliņa”,
  • ieviesuši jaunu pakalpojumu iestādēm un uzņēmumiem – “Preses pauze”.

Pavasarī iesaistījāmies Valkas novada fotospēles “Toreiz un Tagad” rīkošanā. Sadarbībā ar Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzijas skolotāju Daci Januševsku organizējām “Grāmatu dueli” 2. klašu skolēniem. Šīs ir tikai dažas no aktivitātēm, kuras organizējusi vai palīdzējusi realizēt Valkas bibliotēka 2021. gadā.

Fantastisks vasaras piedzīvojums bija bibliotēkas dalība Valkas-Valgas kafejnīcu dienā, kad bibliotēkas telpās durvis vēra kafejnīca “Bibliotēja”. Apmeklētājiem bija iespēja iegādāties siltās un ledus tējas un kūciņas, kurām bija piešķirti ar literatūru saistīti nosaukumi. Liels paldies Unai Klotei par sadarbību!

Visa gada garumā bibliotēkas telpās bijušas apskatāmas dažādas izstādes. Bērnu literatūras nodaļā īpaši gribētos izcelt ceļojošo mākslinieces Agijas Stakas grāmatu ilustrāciju izstādi un tikšanos ar mākslinieci un Pieaugušo literatūras nodaļā – fotogrāfes Lauras Strautiņas tematisko fotoizstādi “Precamies”, kuru papildināja elegantie līgavu kroņi.

Novadpētniecības darbā sakām lielu paldies visiem dāvinātājiem, kuri papildinājuši novadpētniecības krājumu ar fotogrāfijām, piemiņas lietām vai cita veida informāciju. Priecājamies, ja kādam mūsu vākums noderējis, ja kāda izstāde aizkustinājusi!

Lepojamies ar Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzijas 6.klases skolnieku Danielu Dudeli, kurš Nacionālās skaļās lasīšanas sacensībās godam pārstāvēja Valkas reģionu un ieguva godpilno 2. vietu. Šādi panākumi sniedz gandarījumu un motivāciju aicināt bērnus piedalīties dažāda veida konkursos.

Gribam pateikt sirsnīgu paldies visiem mūsu sadarbības partneriem – gan pilsētas iedzīvotājiem, gan uzņēmumiem, gan pagastu pārvaldēm, gan pašvaldības darbiniekiem par atbalstu dažādu bibliotēkas ieceru un norišu īstenošanā.

 

Informāciju sagatavoja:

Līga Tetere

Valkas bibliotēkas direktore